Vakantie naar Cuba

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Cuba is een geweldig vakantieland. Als je naar argumenten zoekt om wel of niet naar Cuba op vakantie te gaan dan kunnen wij vrijwel alleen maar positieve dingen over dit prachtige Caribische land opnoemen. Het enige nadeel dat aan een vakantie naar Cuba kleeft is dat de prijzen de afgelopen jaren door de toenemende populariteit (vooral vanuit Nederland) flink gestegen zijn van vakanties naar Cuba. Je merkt dit vooral in de prijzen die je tijdens de schoolvakanties voor een vliegticket naar Cuba betaalt. Voor de rest is Cuba een geweldig en vooral overweldigend vakantieland waar je naar afloop waarschijnlijk met zeer warme gevoelens aan terug zult denken.




Reizen naar Cuba

De afstand van ongeveer 7800 kilometer tussen Amsterdam en Havana kun je maar op twee manieren overbruggen: met het vliegtuig of per boot. Het aantal mensen dat vanaf Nederland per boot naar Cuba zal varen mag verwaarloosd worden. Deze reismogelijkheid zullen we hier dan ook niet bespreken. Met het vliegtuig heb je meerdere mogelijkheden om vanuit Nederland naar Cuba te vliegen.

Met KLM kon je tot mei 2020 rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Havana vliegen. Dat deed je in ongeveer 9,5 uur. De terugweg was door wind in de rug vaak wat sneller dan de heenweg. Sinds mei 2020 kun je met partner Air France via Parijs naar Havana vliegen. Dat kost je door de overstap wel wat extra uren aan reistijd. Een andere optie is met KLM vanaf Amsterdam naar Panama City en van daaruit met Copa Airlines naar Havana.

Twee andere maatschappijen waarmee je van Amsterdam naar Havana kunt reizen zijn Iberia en Air Europa. Beide luchtvaartmaatschappijen zijn Spaans en brengen je eerst van Amsterdam naar Madrid waarna je van daaruit de oversteek naar Havana maakt. De terugweg moet je ook weer overstappen in Madrid.

Met TUIfly kon je vanuit Amsterdam naar zowel Varadero als Holguin vliegen. In alle gevallen vloog je rechtstreeks met de Boeing 787 Dreamliner naar Cuba, maar had je op de terugweg een tussenlanding op de internationale luchthaven van Cancun (Mexico). TUI heeft besloten om de vluchten naar Cuba vanaf mei 2024 te schrappen.

Zorg ervoor dat je je toeristenkaart voor Cuba geregeld hebt voor je in het vliegtuig wilt stappen. Grote kans dat men je weigert aan boord te laten gaan als je geen toeristenkaart of visum voor Cuba hebt.

Reizen naar Cuba

Overnachten in Cuba

Als je een vakantie in Cuba gaat vieren dan zul je moeten overnachten. Het aanbod van overnachtingsmogelijkheden is op Cuba over het algemeen anders dan op veel andere vakantiebestemmingen. De hotels zijn altijd in (deel)beheer met de staat wat duidelijk invloed heeft op de kwaliteit en het onderhoud van de hotels. Personeel is niet altijd even efficiënt en vriendelijk, er is vaak sprake van achterstallig onderhoud en redelijk wat hotels zijn verouderd. Omdat er weinig mogelijkheden zijn om spullen voor de inrichting te importeren zijn de kamers vaak wat simpeler ingericht dan wat je elders gewend bent. De meeste hotelgebouwen gaan ook al aardig wat jaartjes mee en dat is soms pijnlijk zichtbaar. Het aantal sterren dat een hotel heeft zegt helaas niet zoveel over de uiteindelijke kwaliteit van het betreffende hotel. Zo hebben wij in Cuba in viersterrenhotels overnacht die naar onze maatstaven eigenlijk niet meer dan één of twee sterren zou verdienen. Het verwarrende is dat sterrenkwalificatiesysteem niets zegt over de kwaliteit. Dat is overigens overal ter wereld zo. Hoewel vijfsterrenhotels in de regel vaak beter zijn dan een hotel met 1, 2 of 3 sterren, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Het aantal sterren wordt gebaseerd op de aanwezige voorzieningen. Dat komt omdat luxe, comfort, hygiëne en beleving vaak subjectieve belevingen zijn die je niet zomaar in een kwalificatiesysteem vast kunt leggen. Je merkt dan ook dat de reizigersbeoordelingen voor hotels in Cuba gemiddeld vaak wat lager liggen dan je gewend bent.

Behalve het feit dat er vaak een tekort is aan geld en andere middelen is er nog een reden aan te wijzen voor de lagere kwaliteit van hotels in Cuba: het personeel heeft amper goede voorbeelden. Als je weet dat de gemiddelde Cubaan het land amper of nooit verlaten heeft en ook niet weet wat vakantie vieren in een hotel is dan zal het je niets verbazen dat de gemiddelde Cubaan ook geen voorbeelden heeft van hoe het elders op de wereld werkt. Het is daarom vaak geen onwil van het personeel om de internationale serviceniveau’s te halen, het is vooral onkunde en onwetendheid. Dat kun je ze dus ook niet kwalijk nemen.

hotel in Cuba

Wie enigszins van luxe houdt die kan in Cuba wel in een aantal betere vijfsterrenhotels terecht. Met name in Varadero, Havana en Cayo Santa Maria vind je wel wat betere hotels. Met name de vijfsterrenhotels van Iberostar en Melia zijn vrij populair. De kamerprijzen voor deze luxe hotels liggen zeker voor Cubaanse begrippen hoog en ook deze hotels weten vaak niet aan alle verwachtingen van de gasten te voldoen. Het is en blijft immers Cuba met alle beperkingen van dien.

De leukste manier om in Cuba te overnachten is in de zogenaamde ‘casas particulares’. Dit zijn particuliere huizen waar je dus feitelijk bij de mensen thuis slaapt. De prijs-kwaliteitverhouding van deze vorm van overnachten is veel beter dan die van hotels. Verwacht geen luxe, maar wel vriendelijke mensen die er alles aan doen om jou een goede vakantie te laten beleven. Het leuke is dat je tussen de locals zelf slaapt en daardoor een leuk contact hebt met de lokale mensen. In sommige plaatsen merk je wel dat er soms een grote concentratie is aan ‘casas particulares’ waardoor de verhouding locale mensen en toeristen soms wat scheef kan gaan lopen. Dan nog is dit veel leuker dan in een onpersoonlijk hotel overnachten. Je herkent de legale ‘casas particulares’ aan de bordjes of stickers met het blauw-witte logo van een huisje. Prijzen liggen zo tussen de 20 en 60 CUC per nacht voor een tweepersoonskamer. Het ontbijt is dan meestal inbegrepen. Kortingen voor alleenreizenden worden nauwelijks of niet gegeven.

Hoewel een deel van de ‘casas particulares’ tegenwoordig ook via internet te boeken is (zelfs via een boekingssite zoals booking.com), is de meest handige manier om dit soort plekken te boeken gewoon ter plaatse. Er is altijd een ruim aanbod aan ‘casas particulares’ waardoor het niet zo lastig is om een vrije kamer te vinden. Een manier om ‘casas particulares’ te vinden is met de app ‘Cuba Case Directory’ die offline te gebruiken is.

Overnachten in Cuba

Cuba cruises

Zoals we hierboven beschreven is het reizen vanaf Nederland naar Cuba met de boot eigenlijk geen optie. Vanuit het Caribisch gebied is dat natuurlijk een andere zaak. Havana is een steeds populairder wordende cruisebestemming binnen het Caribisch gebied. Je kunt daardoor vanuit verschillende havens een cruise maken waarbij Havana aangedaan wordt. Dat betekent dat je maar een glimp op kunt vangen van het prachtige Cuba, maar met Havana heb je natuurlijk wel meteen één van de meest interessante bestemmingen binnen Cuba te pakken.
Je kunt echter ook cruises vanaf Cuba beginnen. Vanuit Havana vertrekken cruiseschepen naar prachtige bestemmingen zoals Belize, Mexico, Jamaica, de Kaaimaneilanden en je kunt vaak meteen ook het Cubaanse eiland Isla de la Juventud meepakken.

Cuba cruises

Strandvakantie in Cuba

Hoewel wij het bijna zonde vinden om alleen maar voor een strandvakantie naar Cuba te gaan, is het land natuurlijk een uitstekende zonbestemming. Verspreid over de eilanden Cuba en Isla de la Juventud vind je een vrij groot aantal fantastische stranden waar je je prima ene week of twee kunt vermaken. Heerlijk genietend van zon, zee en strand kun je hier helemaal tot rust komen en vol energie terugkeren naar huis. Omdat je voor een strandvakantie vaak aangewezen bent op pakketreizen met een bijbehorende vlucht, is de keuze vanuit Nederland (of België) wat betreft de bestemmingen binnen Cuba vrij beperkt.

Het gros van de strandvakanties wordt in Varadero gevierd. Deze plaats ligt op een langgerekte landtong die in noordoostelijke richting uitloopt. De hotels liggen niet in het stadje zelf, maar aan de langgerekte stranden net wat verderop te vinden zijn. Jaarlijks komen er ongeveer één miljoen toeristen naar Varadero waar ze vooral in all-inclusive hotels verblijven. Varadero heeft naast de vele kilometers aan fraai zandstrand nog twee voordelen: de afstand tot de luchthaven is klein (en de transfertijd daardoor kort) en je bent in 2,5 uur tijd in het hart van hoofdstad Havana. Een dagtrip naar Havana is daardoor prima te doen.

Wat meer oostelijker op het eiland Cuba ligt de provincie Holguín. Hier vind je meerdere betoverend witte zandstranden waar je je in een waar paradijs voelt. Mooie bestemmingen hier zijn Guardalavaca, Playa Esmeralda, Playa Yuraguanal en Playa Pesquero. Als je uitstapjes wit maken zit je hier te ver van Havana af (of je moet een excursie met vlucht boeken). Er zijn echter wel andere mooie dingen die je hier kunt zien en doen zoals verschillende natuurparken bezoeken of kennismaken met het echte Cubaanse leven in verschillende authentieke dorpen en steden.

Strandvakantie in Cuba

Rondreizen in Cuba

Als er een bestemming in het Caribisch gebied is dat zich goed leent voor een rondreis, dan is het Cuba wel. De diversiteit van het land en het feit dat het één van de veiligste landen van de regio is zorgt ervoor dat Cuba een rondreisland bij uitstek is. Binnen twee weken kun je al een zeer goede indruk krijgen van Cuba en wie drie weken of langer rondreist door Cuba die moet in staat zijn om een groot deel van de interessante plaatsen en bezienswaardigheden mee te pakken tijdens de vakantie. Je kunt op verschillende manieren rondreizen in Cuba. De meest eenvoudige is door deel te nemen aan een groepsrondreis. Met een bus trek je gezamenlijk door Cuba waarbij het programma grotendeels vooraf vastgesteld is. Bij sommige reisorganisaties, zoals bijvoorbeeld Djoser, is er wel wat ruimte voor improvisatie zolang als het wel in het schema past. De accommodaties en dus ook de reisroutes per dag zijn vooraf immers wel vooraf vastgelegd.

Alle georganiseerde rondreizen worden in principe uitgevoerd met een comfortabele bus van Transtur met in ieder geval een lokale gids. De reisbegeleiders van de Nederlandse reisorganisaties zijn meestal Nederlands. Deze werken samen met de lokale gidsen. De bussen zijn voorzien van airconditioning.

Wie een rondreis naar Cuba wil boeken die kan uit verschillende reisorganisaties kiezen. Fox Verre Reizen (van ANWB) en Djoser hebben een leuk aanbod aan Cuba rondreizen.




Wil je op eigen houtje Cuba verkennen? Dat kan natuurlijk ook. Dat kan per bus, met een auto en zelfs met een camper. Privérondreizen met de bus of auto kun je via een reisorganisatie boeken. Met ‘de bus’ bedoelen we de regionale bussen die van plaats naar plaats rijden. Door een rondreis via een reisorganisatie te boeken hoef je niet zelf na te denken over routes, accommodaties en het reserveren van de kaartjes voor de bus. Alles wordt door de touroperator geregeld. Iets avontuurlijker, maar zeker goed te doen, is om zelf met een huurauto of met de bus het eiland over te trekken. Je kunt zelf kiezen of je (een aantal) accommodaties vooraf vastlegt of dat je je route en accommodaties nog helemaal open laat. Op die manier kun je in volledige vrijheid reizen.

Hoewel in Cuba zelf rondreizen prima te doen is, is het geen echte backpackbestemming. Hostels zijn er amper en de mogelijkheden om goedkoop door het land te reizen zijn vrij beperkt.

Cuba bezoeken met kinderen

Een vakantie in Cuba vieren met kinderen? Doen! Cuba is een heerlijk vakantieland voor gezinnen met kinderen vanaf een jaar of 5-6 oud. Met jongere kinderen naar Cuba reizen kan natuurlijk ook, maar dan ben je eigenlijk al snel aangewezen op de strandhotels in badplaatsen zoals Varadero. Als we eerlijk zijn dan zouden we voor een (all-inclusive) strandvakantie in het Caribisch gebied eerder kiezen voor andere bestemmingen zoals Curaçao, Mexico, Jamaica of de Dominicaanse Republiek. De kwaliteit is daar vaak hoger en niet zelden liggen de prijzen ook wat gunstiger.

Met kinderen die wat ouder zijn heb je meer mogelijkheden om door middel van rondreizen of excursies meer van het land te zien. Dat is eigenlijk nodig als je het echte Cuba een klein beetje wilt ontdekken. Cuba heeft een aantal activiteiten en bezienswaardigheden die het voor de kinderen interessant maken. Wat we zelf met onze kinderen ervoeren in Cuba is dat het vooral het land zelf en de mensen zijn die de meeste indruk maken. Het kleurrijke, zonnige en muzikale is een feest voor jong en oud. Het is erg leuk om te zien hoe ook kinderen gewoon kunnen genieten van de algehele sfeer in dit heerlijke land.

Als je met kinderen tussen de pakweg 5 en 16 tot 17 jaar reist dan is het een aanrader om een rondreis te boeken met Djoser. Zij hebben speciale ‘family’-rondreizen waarbij je met maximaal zo’n zes gezinnen een rondreis maakt door Cuba. Hoewel je vrij veel te zien krijgt en ook redelijk wat kunt doen onderweg, wordt er met het reistempo en de activiteiten wel enigszins rekening gehouden met het feit dat je met kinderen op pad bent. De reis is wel redelijk inspannend voor kinderen, maar er is daarom voldoende rekening gehouden met rustmomenten.

Bekijk de Cuba rondreizen voor gezinnen met kinderen bij Djoser Family

Cuba bezoeken met kinderen

Vervoer

Het openbaar vervoer is in Cuba niet zo goed geregeld als dat je dat in veel andere landen gewend zult zijn. Er zijn echter ook landen waar het slechter geregeld is. De trein kun je vanwege de onbetrouwbaarheid maar beter vergeten in Cuba. Wil je van plaats naar plaats reizen dan ben je aangewezen op de relatief moderne bussen van Víazul. Deze bussen verbinden verschillende steden en toeristenplaatsen met elkaar. Tickets zijn relatief goedkoop. Reken op minder dan 10 cent per kilometer. Je kunt bijvoorbeeld van Havana naar Varadero (met een tussentop in Matanzas en de luchthaven van Varadero) reizen. Deze reis duurt iets langer dan drie uur. De ritprijs kost iets minder dan tien euro per persoon. Andere populaire verbindingen zijn van Havana naar Holguin (stopt ook in Santa Clara, Sanctí Spiritus, Ciego de Avilla, Camagüey en Las Tunas), van Havana naar Viñales (stopt ook in Las Terrazas en Pinar del Rio), van Havana naar Trinidad (stopt ook in Playa Larga, Girön en Cienfuegos) en van Trinidad naar Santiago de Cuba.

Voor de rest ben je vooral aangewezen op taxi’s en de benenwagen. In Varadero en Havana heb je ook nog zogenaamde hop-on-hop-off bussen waar je tegen een vast bedrag per dag de hele dag gebruik van kunt maken. Je kunt onderweg zoveel in- en uitstappen als je wilt.

Toeristische rondritjes en verplaatsingen zijn natuurlijk ook volop mogelijk. Dat kan in de vorm van paard-en-wagen, met fietstaxi’s en in prachtige Amerikaanse oldtimers.

Vervoer in Cuba

Autorijden in Cuba

Het is in Cuba prima te doen om zelf auto te rijden. Vergeet de spookverhalen die je soms op internet tegenkomt. Als je enigszins gewend bent om buiten Europa rond te rijden op vakantie, dan kun je dat in Cuba ook. De wegen zijn over het algemeen prima te doen, er is vaak bewegwijzering aanwezig en wie enigszins defensief autorijdt die zal niet zo snel in de problemen komen. Nederlanders grappen weleens dat de wegen in Cuba beter zijn dan die in België. Het is een statement die wij niet zo snel durven te maken, maar het geeft wel aan hoe de gemiddelde Nederlander over de Cubaanse wegen denkt. Het grootste gevaar schuilt in Cuba niet in de wegen, maar in de weggebruikers. De gemiddelde Cubaan houdt zich niet altijd even goed aan de verkeersregels en vooral in de avonduren rijden er wel wat mensen rond die naar Nederlandse begrippen een duidelijke slok teveel op hebben. Dat komt de verkeersveiligheid niet echt ten goede. Je moet er vooral rekening mee houden dat je de weg vaak deelt met paard-en-wagens, fietsers, scooters, voetgangers, dieren en langzaam rijdende vrachtwagens of tractors. Dit is niet alleen binnen de bebouwde kom of op provinciale wegen, maar ook op de snelweg.

Onderhoud aan wegen wordt wel gedaan, maar soms wat later dan wij gewend zijn. Dat betekent dat je hobbels, kuilen en scheuren in het wegdek mee kunt maken. Wees daarom altijd alert op dit soort situaties. Zie je een kuil aan de late kant probeer dan wat uit te wijken of rem kort waarna je de rem weer loslaat voordat je de kuil zelf bereikt. Dit vermindert de druk op de voorzijde van de auto waardoor de impact afneemt.

Een voordeel van Cuba is dat er duidelijk minder verkeer is dan in Nederland. Het autobezit ligt ene stuk lager in Cuba en dat merk je overal, zelfs in een grote stad als Havana. Het is wat verkeersdrukte hier net alsof je je in het Nederland van halverwege de vorige eeuw bevindt. Dat maakt het een heel stuk simpeler om auto te rijden. Een ander voordeel van het beduidend lagere aantal auto’s is dat er ook zelden gebrek is aan parkeerplaatsen. Zelfs in de centra van steden kun je een auto vaak probleemloos ergens parkeren. Nog leuker is dat dit voor zover wij weten overal in Cuba nog helemaal gratis is. Parkeermeters of andere vormen van betalen voor parkeren kent men niet in Cuba.

Autorijden in Cuba

Navigeren

Een GPS huren in Cuba? Vergeet het maar! Navigeren kun je daarom op drie manieren doen: via navigeersoftware op je telefoon, door middel van wegenkaarten en door het volgen van de bewegwijzering. De laatste optie is een uitdaging in Cuba, omdat er niet overal wegwijzers staan. In combinatie met een goede wegenkaart en wat richtingsgevoel is het echter wel prima te doen.

Handiger is vaak om navigatie op je mobiele telefoon te gebruiken. Omdat dataverkeer via het mobiele netwerk in Cuba erg duur is, is het aan te raden om een kaart- of navigatieapp te gebruiken die je offline kunt gebruiken. Je moet dan niet vergeten om voor vertrek naar Cuba alvast de juiste kaart te downloaden, anders heb je niets aan je app. Een goede app om te navigeren is maps.me.



Een auto huren

Op het moment dat je op zoek gaat naar huurauto’s in Cuba dan zal het je opvallen dat de grote verhuursites zoals Sunny Cars en Rentalcars.com geen huurauto’s in Cuba aanbieden. Ook ontbreken grote internationale ketens zoals Hertz, Avis en Sixt in Cuba. Omdat het aantal huurauto’s in Cuba vrij schaars is en vooral in de drukkere seizoenen het aanbod daardoor krap is, is het wel aan te bevelen om vooraf je huurauto te reserveren. Het aantal mogelijkheden hiertoe is vrij beperkt. Je kunt eigenlijk alleen maar terecht bij lokale bedrijven die (deels) eigendom van de staat zijn.

Er zijn een aantal lokale verhuurders waar je een auto kunt huren: VIA Rent-a-car, Rex, Cubacar en Havanautos. Een goede site om een auto in Cuba te huren is TUIcars. Deze site is onderdeel van de grote reisorganisatie TUI. Het grote voordeel is dat je TUI via een Nederland telefoonnummer kunt bereiken als je vragen of problemen hebt. Auto’s huren in Cuba is gemiddeld een stuk duurder dan op veel andere vakantiebestemmingen. Prijzen van pakweg 700 tot 800 euro voor twee weken autohuur zijn normaal in Cuba. Als je een beetje pech hebt en vrij laat reserveert dan kan de huurprijs nog hoger uitvallen.

Bekijk huurauto’s in Cuba via TUI Cars

Belangrijk om te weten als je een auto in Cuba gaat huren is dat je naast je geldige Nederlandse rijbewijs ook een internationaal rijbewijs moet kunnen tonen zodra je de auto op gaat halen. Een internationaal rijbewijs kun je bij de ANWB aanschaffen. Daarnaast heb je voor de borg een creditcard nodig van Visa of Mastercard. De creditcard mag niet door een Amerikaanse bank uitgegeven zijn. Ook American Express wordt niet geaccepteerd.

Reisvoorbereiding voor Cuba

Voordat je naar Cuba afreist moet je een paar dingen geregeld hebben of in ieder geval gecontroleerd hebben of het geregeld moet worden. We hebben hier een aantal van de belangrijkste zaken uiteengezet:
• Zonder een toeristenkaart (tarjeta de turista) of visum kom je Cuba niet in. Regel deze op tijd, zorg dat hij helemaal correct ingevuld is en zorg ervoor dat hij op de achterzijde afgestempeld is door de reisorganisatie of de Cubaanse ambassade. Zonder deze stempel is de toeristenkaart niet geldig en word je aan boord richting Cuba geweigerd. Je visum Cuba aanvragen kan via verschillende visumsites. Die brengen daar bemiddelingskosten voor in rekening.
• Kijk of je paspoort nog lang genoeg geldig is. Veel reisorganisaties houden de veilige marge aan van tenminste zes maanden aan dat het paspoort nog geldig moet zijn zodra je in Cuba arriveert op de luchthaven. In de praktijk zou een geldig paspoort tot tenminste de vertrekdatum vanuit Cuba voldoende moeten zijn.
• Voor Cuba worden sommige inentingen geadviseerd. Bij de GGD of specialistische ziekenhuizen zoals het Havenziekenhuis in Rotterdam kun je laten controleren of je vaccinaties nog helemaal up-to-date zijn. Ook krijg je advies over welke vaccinaties voor Cuba aanbevolen zijn en welke eventueel handig kunnen zijn.
• Zonder een reisverzekering met medische dekking kom je Cuba niet in. Je moet aan kunnen tonen dat je voldoende verzekerd bent.
• In Cuba komen muggen voor die virussen zoals dengue en zika over kunnen brengen. Het is daarom belangrijk om je goed te beschermen tegen muggen. Bij voorkeur gebruik je hiervoor een antimuggenmiddel dat de werkzame stof DEET bevat. Omdat het in Cuba niet zo goed verkrijgbaar is, is het raadzaam om voldoende DEET mee te nemen vanuit Nederland.
• Heb je bepaalde medicijnen nodig? Neem die mee vanuit Nederland, compleet met je medicijnenverklaring die je apotheek je gratis kan verstrekken. In Cuba kunnen sommige medicijnen lastig of niet verkrijgbaar zijn.
• Volg je een bepaald dieet? Overweeg dan om houdbare dieetproducten mee te nemen vanuit Nederland. Glutenvrij brood, lactosevrije melk en andere dieetproducten zijn in Cuba niet of amper te krijgen.
• Zet de dataroaming van je mobiele telefoon uit voordat je in Cuba arriveert. Beter nog: schakel je mobiele data helemaal uit op het moment dat je in het vliegtuig richting Cuba stapt. Het voorkomt dat je ongewild tegen hoge kosten aanloopt door dataverkeer.
• Neem voor de zekerheid reisstekkers mee om je apparatuur en opladers in Cuba te kunnen gebruiken. Heb je geen wereldstekkers? Je kunt ze dan op Schiphol nog kopen of vooraf via internet bestellen. Ter plaatse in Cuba zijn ze niet of nauwelijks te kopen of te lenen.
• De zon kan erg fel zijn in Cuba. Eigenlijk kun je niet zonder een goede anti-zonnebrandcrème. Vanwege de beperkte beschikbaarheid in Cuba kun je dit het beste vanuit Nederland meenemen. Ons advies: gebruik in Cuba tenminste factor 30 en breng het meerdere keren per dag aan.
• Stel een kleine reisapotheek samen voor vertrek waar de nodige basisartikelen zitten zoals pleisters, verband, ontsmettingsmiddel, pijnstillers en een middeltje dat tegen diarree helpt.
• Geld pinnen in Cuba kan niet met je bankpas. het kan alleen maar met Visa en Mastercard mits deze niet uitgegeven zijn door een Amerikaanse bank. Dat betekent dat je eigenlijk ruim voldoende contant geld mee moet nemen vanuit Nederland om die vervolgens in Cuba om te wisselen voor Convertible Pesos (CUC). Je kunt euro’s wel omwisselen in Cuba. Amerikaanse dollars kun je niet omwisselen! Met creditcard betalen is op Cuba ook amper mogelijk. Reken er op dat je vooral met cash moet betalen.

Reisvoorbereiding voor Cuba