Plaatsen in Cuba

Als je Cuba bezoekt dan kom je terecht in een land dat qua oppervlakte 2,5 keer zo groot dan Nederland is. Als je kijkt naar het aantal inwoners dan wonen er in Cuba minder inwoners dan in het veel kleinere Nederland: ruim 11 miljoen in Cuba tegen ruim 17 miljoen in Nederland. Vele meer ruimte voor minder inwoners dus. Wat echter opvalt is de verstedelijking in Cuba. Zo woont een vijfde deel van de totale bevolking in de hoofdstad Havana en is woont een derde van de totale bevolking in de tien grootste steden. Als toerist zijn er een aantal steden en plekken in Cuba die meer de moeite waard zijn dan de rest. Op deze pagina tref je een overzicht aan van onze favoriete plekken in Cuba.
Havana

La Habana, zoals in het Spaans geschreven, is de hoofdstad van Cuba. Als je op reis bent op Cuba mag een bezoek aan Havana zeker niet ontbreken. Havana is ook de belangrijkste stad van Cuba en met ruim twee miljoen inwoners ook verreweg de grootste plaats. In het begin van de zestiende eeuw werd de stad gesticht. Dit was in eerste instantie aan de Cubaanse zuidkust, maar na een aantal jaren werd de stad gerelokaliseerd aan de rosachtige noordkust van Cuba. Deze kust bood betere bescherming tegen de soms toch woeste Oceaan. Behalve de Spaanse invloeden, is de stad ook weleens belegerd door piraten en de Britten hebben het hier voor het zeggen gehad.

Havana is een leuke en levendige stad met veel oude gebouwen waarvan de culturele sporen nog duidelijk verwijzen naar de verschillende landen die hier een machtsinvloed hebben gehad. Havana herbergt ook een paar leuke bezienswaardigheden. Eén daarvan is het levendige gehele straatbeeld met typische klassieke automodellen die het straatbeeld nog steeds deels sieren. Een andere leuke bezienswaardigheid is het huis van de Amerikaanse schrijver Hemmingway die een groot aantal jaren van zijn leven woonde. Behalve dat het huis nog echt aan de beroemde schrijver doet denken, zijn ook de katten van Hemmingway een begrip. Hemmingway heeft jarenlang katten om zich heen verzameld met een extra teen. Nog altijd lopen er hier veel katten rond waarvan deze genetische afwijking in stand is gebleven.
Andere belangrijke bezienswaardigheden in Havana zijn Teatro García Lorca, het Gran Teatro de la Havana, het kenmerkende 109 meter hoge Martí monument dat met zijn grote ster bovenin onlosmakelijk met Cuba en Havana verbonden is.

De zeven kilometerlange boulevard Malecón is een grote toeristentrekker. Langs deze promenade staan een aantal mooie gebouwen en kenmerkende hotels. Natuurlijk is er nog veel te zien in Havana. Mocht je de plaats gaan bezoeken, dan is het ook wel aan te raden om de informatie over de Cubaanse hoofdstad te raadplegen en zo te bepalen wat voor jouw interessante trekpleisters zijn.

Meer info? Ga naar www.havanavoorbeginners.nl

Havana

Varadero

Eén van de grootse badplaatsen uit het gehele Caribische gebied is Varadero. Dat het zo’n populaire badplaats is heeft het vooral te danken aan de ligging. Zo ligt het met 142 kilometer ten oosten van Havana relatief dicht bij de Cubaanse hoofdstad. Neem daarbij nog de ligging op het schiereiland Hicacos en je hebt een ideale zon-, zee- en strandbestemming van waaruit je ook nog eens leuke excursies kunt ondernemen naar Havana en de Cubaanse binnenlanden.
Deze plaats is ook al sinds 1870 een toeristische bestemming, vooral vanwege het ruim 20 kilometerlange hagelwitte strand. Een tropisch paradijs!

Er zijn hier tal van goede hotels en resorts te vinden waar je als toerist in de watten gelegd wordt. Naast de goede overnachtingsfaciliteiten zijn er natuurlijk ook veel restaurants, bars en strandfaciliteiten aanwezig. Een heerlijk plek om je batterij weer op te laden. Al sinds jaar en dag weten ook beroemdheden deze badplaats te vinden. Al ruim 100 jaar staat deze badplaats bekend als luxe resort. Eén van de bekendste bezoekers was de beruchte Al Capone.

Meer informatie over Varadero

Varadero

Trinidad

Deze stad staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een vermelding op deze lijst die meer dan verdiend is. Trinidad ligt in het midden van Cuba en als je hier rondloopt het gevoel dat je in een levend schilderij bent beland. De stad werd in 1514 gesticht door Diego Velázquez de Cuéllar. Je hebt hier het gevoel dat je in een Spaanse vesting uit de zestiende eeuw rondloopt. Enkele elektriciteitskabels en een Amerikaanse auto uit de jaren 50 van de vorige eeuw verraden dat het een ander tijdperk is.

De Spaanse koloniale huizen ogen authentiek, zeker met het karakteristieke smeedraamwerk dat de gevels siert. Behalve dat Trinidad een stadje is waar de tijd heeft stilgestaan, ligt het ook niet al te ver van de zee. Op veertien kilometer van het stadje kun je genieten van een breed strand met palmbomen genaamd Playa Ancón. Ook zijn er in de omgeving van Trinidad mooie watervallen te bezichtigen. Verschillende wandelroutes brengen naar deze cascades.

Meer informatie over Trinidad

Trinidad

Las Terrazas

Ook de eco-toerist kan in Cuba een geslaagde vakantie hebben. Dit mede door de prachtige kleine gemeenschap Las Terrazas. Dit kleine plaatsje ligt midden in de binnenlanden van Cuba. Zoals Las Terrazas nu is, is mede te danken aan het herbossingsproject dat startte 1968. Van oorsprong is dit kleine oord een plaats waar plantages waren en slaven hard moesten werken. Tegenwoordig is het vooral een biosfeer met een geweldige natuurlijke omgeving. Het plaatsje is gesitueerd midden in de bergen en het is er enorm groen na het geslaagde herbossingprogramma.

De geschiedenis van de plantages en de prachtige natuur maken van dit gebied een unieke trekpleister. Er is hier een enorm breed scala aan zowel flora als fauna te bewonderen. Zo zijn er in dit gebed meer dan 100 vogelsoorten en tal van bloemen, platen- en boomsoorten te vinden. Een uitstekende plek voor wandelaars die graag erop uittrekken in de natuur. Het dorpje is klein en alle huisjes zijn er wit en hebben gekleurde daken. Geen grote toeristische oorden hier. Er is slechts één eco-hotel in het dorpje aanwezig.

Meer informatie over Las Terrazas

Las Terrazas

Cienfuegos

In het zuiden van Cuba vinden we de stad Cienfuegos. Dit is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Van oudsher is Cienfuegos een studentenstad. De stad heeft ongeveer 170.000 inwoners en daarmee is het één van de grotere steden van Cuba.

Ook deze stad doet authentiek aan. Dat wil zeggen, vooral het centrum bestaat uit kleurrijke huizen en statige gebouwen. De buitenwijken doen wat grauwer en grijzer aan. Het leuke aan deze stad is dat het nog niet in het vizier is gekomen van het massatoerisme. Dit toch op het moment van schrijven in 2017. Het zou niet de eerste keer zijn dat er ergens op de planeet een stadje of dorpje is waar het heerlijk authentiek aanvoelt en rustig is en dat het een paar jaar later wordt overspoeld door toeristen. De belangrijkste plaats van de stad is het plein Parque José Marti. Hier ligt bijvoorbeeld het Teatro Tomas Terry waar in vervlogen tijden nog grote beroemdheden hebben opgetreden. Een andere mooie bezienswaardigheid is Palacio de Valle in het nabijgelegen Punta Gorda. Dit paleis doet denken aan het Al Hambra. Dezelfde architecturale elementen zijn hier gebruikt in de bouw van dit prachtig ogende object. Bovendien zit er in dit bouwwerk een uitstekend restaurant waar je kunt genieten van al het lekkers uit de zee.

Meer informatie over Cienfuegos

Cienfuegos

Camagüey

Dit is de op drie na grootste stad van Cuba. In 2011 had de stad ruim 320.000 inwoners. De stad werd in 1515 gesticht met de naam Santa María del Puerto del Príncipe. De stad is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie Camagüey. Vooral het historisch centrum is zeer aantrekkelijk. Zelfs zo attractief dat het 53 hectare grote historische stadscentrum sinds 2008 is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een van de mooie bezienswaardigheden in het oude stadscentrum is Catedral de Nuestra Señora de la Candelaria. Deze kathedraal ligt aan het Parque Ignacio Agramonte en is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouwe van Candelaria die ook de patroonheilige van de stad is. Het bouwwerk dateert uit het begin van de achttiende eeuw. Aan het einde van deze eeuw in 1777 werd er nog een klokkentoren toegevoegd. Deze stortte echter al na een maand weer in. Daarna is de kerk nog regelmatig verbouwd.

Ook heeft deze stad zoals bijna elke plaats in Cuba een Plaza de la Revolución. Hier wordt je als bezoeker geconfronteerd met de wat recentere geschiedenis van Cuba. Op het plein staat een groot socialistisch en strijdbaar ogend standbeeld waar de grote helden van de revolutie te vinden zijn. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie bezienswaardigheden. In deze stad kun je met gemak een hele dag toeven.

Camagüey

Pinar del Rio

Deze stad is een hoofdstad van de gelijknamige provincie Pinar del Rio. De stad ligt in het westen van Cuba. Deze stad is ook ongeveer het centrum van de beroemde Cubaanse tabaksindustrie. Naast de beroemde sigaren is de stad ook gekend om zijn rum. Als er een plek is waar je oud kunt worden is het wel hier. Want wat gerookt is en op sterk water wordt gezet is langer houdbaar.
Deze stad werd in 1774 door de Spanjaarden gesticht. Dan naam van de stad is te danken aan de vele pijnbomen die hier te vinden zijn. De stad telt 190.000 inwoners (2015).

Het leuke in deze stad zijn natuurlijk de vele fabriekjes waar sigaren worden gemaakt en de mogelijkheid om deze te bezoeken. In rap tempo worden de grote tabaksbladeren vakkundig omgetoverd tot beroemde Cubaanse sigaren. Natuurlijk kun je hier ook naar een stokerij gaan en zien hoe de traditionele sterkedrank rum wordt geproduceerd. Het leuke is dat je ook aan proeverijen kunt deelnemen.

Meer informatie over Pinar del Rio

Pinar del Rio

Santiago de Cuba

Helemaal in het zuidoosten van Cuba ligt de tweede stad van het land. De hoofdstad van de gelijknamige provincie telt ruim half miljoen inwoners (2004). Vroeger was dit ook de hoofdstad van Cuba. Ook wordt deze stad gezien als de plaats waar de Cubaanse revolutie is begonnen toen op 26 juli 1953 een mislukte aanval plaatsvond op de Moncada kazerne. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in deze stad is Castillo de San Pedro de la Roca Santa Clara. Deze site staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het indrukwekkende fort was destijds gebouwd als belangrijk verdedigingswerk tegen piraten. Nog tijdens de bouw gebeurde het al dat piraten het fort aanvielen. Ook Franse zeelieden vertraagden de bouw door aanvallen te plegen. Ook verschillende aardbevingen vertraagde de bouw. Deze vesting was redelijk compleet. Hij bestaat uit meerdere terrassen met onder andere een citadel en 3 bolwerken. Ook was er een pakhuis aanwezig die direct bevoorraad kon worden vanaf de zee. Toen aan het einde van de achttiende eeuw het gevaar van piraten voorbij was, werd het fort gebruikt als gevangenis. In 1898 kreeg het haar functie weer terug als verdedigingswerk tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog.

Verder zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden. Misschien is het ook weleens leuk om een typisch Cubaanse kapper te bezoeken in deze stad. Waar in deze Socialistische staat vrijwel alle beroepen vanuit de staat worden vergeven is dat met kappers anders. Bijna alle Cubanen verdienen maandelijks gemiddeld 12 euro (2010). Het maakt niet uit of je een dokter, schooldirecteur of vuilnisman bent. Iedereen is hier praktisch ambtenaar. Ook muzikanten worden bijvoorbeeld op deze manier betaald, maar de kapper heeft een vrij beroep en is daarmee de grootverdiener in Cuba.

Guardalavaca

Dit is één van de bekende badplaatsen van Cuba. Het in het noordoosten gelegen plaatsje Guardalavaca betekent letterlijk vertaald ‘bewaak de koe’. Waarom de naam van deze badplaats zo is wordt door verschillende theorieën anders beweerd. Zo wordt er gezegd dat het oorspronkelijk ’bewaak de boot’ was, maar een andere veelgehoorde theorie is dat de piraten hun buit ook wel ‘la vaca’ noemden.
Het is één van de modernste badplaatsen van Cuba en daarom ook erg populair. Alle grote reisbureaus bieden wel arrangementen aan in Guardalavaca. Dat is ook logische met het heldere water hier gecombineerd met brede stranden. Een uitstekende plaats om tot rust te komen in een hotel of een resort. Vaak wordt deze badplaats ook aangedaan als bestemming van rondreizen in Cuba, waar de reiziger dan even helemaal tot rust kan komen.

Guardalavaca

Holguín

Bij de noordkust in het oosten van Cuba ligt Holguín. Het is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is met ruim 320.000 inwoners (2015) één van de grotere steden van Cuba. In 1545 werd de stad gesticht als San Isidoro de Holguín. De naam Holguín komt van de stichter en kapitein García Holguín. Ook in deze stad kun je weer genieten van de typisch Cubaanse straatbeelden met huizen die duidelijk gelinkt kunnen worden aan de vroegere Spaanse heersers gecombineerd met zo nu en dan een klassieke Amerikaanse auto. Mocht je een bepaald van tevoren gecreëerd beeld hebben van de steden in Cuba, dan wordt dit hier bevestigd. Het is een grote stad met veel geschiedenis en dus ook verschillende bezienswaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld de San José kerk bezichtigen en een wandeling door de straat Vikas is ook de moeite waard om je ‘Cuba beleving’ compleet te maken. Natuurlijk zijn er nog meer bezienswaardigheden zoals de Kathedraal van Holguín, theaters en musea. Het is gewoon een leuke stad waar je je niet snel zult vervelen.

Een andere leuke bezienswaardigheid is het honkbalstadion van Holguín. Dit is toch de nationale sport van Cuba. Elke wat grotere plaats heeft dan ook wel een honkbalstadion en je zou één van deze stadions tijdens je bezoek aan Cuba toch zeker niet mogen overslaan. In dit stadion speelt ook de ploeg van Holguín, één van de betere ploegen uit de Cubaanse honkbalcompetitie. Als je de mogelijkheid hebt om het stadion te bezoeken tijdens een thuiswedstrijd is dat zeker de moeite waard.

Baracoa

Helemaal in het oosten van het eiland Cuba ligt de plaats Baracoa. Het was de Spaanse ontdekkingsreiziger Diego Velázquez de Cuéllar die deze stad in 1511 stichtte. Lange tijd was de landbouw de belangrijkste bron van inkomsten. Zo werd cacao verbouwd en ook bananen. Ook kokosnoten werden en worden hier veel verbouwd.

Tegenwoordig is ook het toerisme een belangrijkere bron van inkomsten. Door haar desolate ligging hoef je hier niet bang te zijn voor enorme massa’s toeristen. Dat terwijl deze regio toch zeker de moeite van het bezoeken waard is. Zo is de baai El Yunqu prachtig gelegen en doet deze schilderachtig aan. Ook het straatbeeld oogt authentiek met kleurrijke huisjes die een rustieke uitstraling hebben. Deze locatie biedt een mooie combinatie van het stadje zelf en alle natuur in de regio. Vooral de Salto Fino is hier beroemd. Dat is de hoogste waterval van de Caraïben.
Ook is de regio gekend om haar gerechten. Producten uit de regio worden gecombineerd met etenswaren uit de zee. Een bekend gerecht is cucurucho, dat bestaat uit kokosnoot, rietsuiker, sinaasappel, guave en ananas dat in een palmblad wordt geserveerd.

Baracoa