Drinken in Cuba

Je hebt zeker op Cuba je dagelijkse portie vocht nodig. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat je aardig wat vocht verliest. In plaats van de dagelijks aanbevolen minimale hoeveelheid van twee liter vocht per dag mag je in Cuba wel rekening houden dat je drie tot vier liter per volwassene drinkt. Bij voorkeur drink je water, want de hoeveelheid calorieën die in drie tot vier liter frisdrank, melk, vruchtensap, melk of bier zit is bijna een volledige dagelijks behoefte aan energie-inname voor een volwassene. Daarnaast lest water de dorst vaak beter dan frisdrank. Drink in Cuba wel mineraalwater uit flessen en geen water uit de kraan. Er is een redelijke kans dat onze Westerse lichamen niet zo goed bestand zijn tegen de bacteriologische omstandigheden van het leidingwater.



Koffie

Koffie is op veel plekken te krijgen. De kwaliteit, smaak en sterkte kunnen erg uiteenlopen in Cuba. Soms heb je het geluk dat je een heerlijk bakkie koffie hebt (vaak gemaakt met lokale koffiebonen), maar je kunt ook de pech hebben dat je een soort van slap slootwater zit te drinken. Vooral in hotels merk je dat de kwaliteit van de koffie vaak te wensen overlaat. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in Havana, Trinidad en Las Terrazas, heb je koffiebars waar je uitstekende koffie kunt drinken. Een speciale koffiebar is voor koffieliefhebbers dan ook de uitgelezen plek om te genieten van een aangename koffie.

Thee

Voor theeliefhebbers valt er ook weinig te genieten in Cuba. Het aantal theevarianten waar je uit kunt kiezen is over het algemeen erg beperkt. Zwarte thee is eigenlijk de standaard theesoort, daarnaast kun je vaak ook kamillethee en een zeer klein aanbod aan kruidenthee vinden. Kiezen uit tientallen soorten thee kun je eigenlijk wel vergeten. Wij hebben het in ieder geval nog nooit meegemaakt in Cuba.

Bier

Drink je graag een biertje? Dat kan prima op Cuba. De twee grote Cubaanse biermerken zijn Cristal en Bucanero. Beide merken smaken prima en doen je niet naar een ander bier verlangen. Exportbieren zijn op sommige plekken ook te bestellen, maar zijn vaak aanzienlijk duurder. Denk aan merken zoals Heineken en Sol, maar ook soms Bavaria en Corona. Alcoholvrij bier heeft de Cubaanse markt nog niet echt bereikt. Wie een ‘malta’ bestelt die krijgt een donker limonadeachtig drankje waar in de verte iets van bier in terug te vinden lijkt te zijn. Malta wordt in Cuba soms ook gewoon door kinderen gedronken, omdat de smaak meer op die van frisdrank dan op bier lijkt.

Wijn

Wijnliefhebbers zijn in Cuba aangewezen op importwijnen. Een glas wijn is daarom vaak duurder dan een mojito of Cuba Libre. Wie wijn wil drinken die bestelt de wijn overigens liever per fles. Losse glazen wijn worden soms zo weinig bestelt dat je de kans loopt om een zurig glas wijn te krijgen omdat de fles al te lang geopend is. Wijn wordt vooral geïmporteerd uit Zuid-Amerika (vooral Chili) en Spanje.


Alcoholvrije dranken

Op het gebied van alcoholvrije ranken kun je behalve water en frisdranken ook verschillende andere dranken krijgen. Erg lekker en verfrissend is ‘lemonade’ die vaak vers klaargemaakt is. Ook vaak vers zijn de verschillende ‘batido’s’. Dit zijn een soort van milkshakes of melkdrankjes. Vaak worden ze gezoet en op smaak gebracht met echt fruit. In een land waar tropisch vruchten volop groeien zijn vruchtensappen ook volop te verkrijgen. Deze zijn soms vers, soms niet. Veel voorkomende vruchtensappen zijn ananas, guave, papaya, mango, sinaasappel, grapefruit en meloen.

Naast het normale water zonder koolzuur is er ook koolzuurhoudend water verkrijgbaar. Dit drankje dat vaak als ‘Spa Rood’ aangeduid wordt in Nederland is te koop in flesjes van 330 milliliter en in grote flessen van 1,5 liter. In Cuba wordt dit water veel gebruikt om mojito mee te maken.

Frisdrank

Wie frisdrank wil drinken die kan op redelijk wat plekken geïmporteerde Coca Cola (soms ook Pepsi) of Fanta krijgen. Deze frisdranken worden vrijwel alleen maar in blikjes verkocht. Een goedkoper alternatief is lokale frisdrank. Vooral de frisdranken van het lokale merk Ciego Montero worden veel verkocht. Behalve de smaken sinas (naranja), lemon (gaseosa) en cola kun je ook ananaslimonade (piñata) en tonic krijgen van Ciera Montego. De cola heet tuKola en wij moeten bekennen dat we hem bijna net zo lekker vinden als Coca Cola. En wij zijn verstokte Coca Cola drinkers. Als je een Cuba Libre bestelt (rum, cola en een beetje limoensap) dan wordt deze vrijwel altijd met tuKola bereid. Hoewel de frisdranken van Ciera Montego lokaal in Cuba geproduceerd worden, moet je er toch rekening mee houden dat sommige smaken niet altijd beschikbaar zijn. Zo hebben wij al een paar keer meegemaakt dat je geen glas cola mocht bestellen, want er was zo weinig cola dat de bar deze alleen maar wilde gebruiken voor Cuba Libre. Je bent dan dus eigenlijk al verplicht om alcohol te drinken als je cola wilt hebben.

Frisdrank

Rum

Nu we het over Cuba Libre hebben: rum is enorm populair in Cuba. De meest gedronken rum is Havana Club, die je in vrijwel iedere hoek van Cuba tegenkomt. Er zijn ook andere aangename merken rum te koop zoals de zachte Santiago de Cuba rum, Legendario rum en de unieke rum uit Pinar del Rio: Guayabita del Pinar. Deze rum wordt gemaakt met vruchten van wilde guaves en heeft daardoor een unieke smaak. In iedere fles rum zit één zo’n guavevrucht. Per jaar worden er slechts een paar honderdduizend flessen gemaakt, die vrijwel allemaal in de regio zelf geconsumeerd worden. De seca variant (droog) is bedoeld voor mannen en heeft een sterkte van 40%. De vrouwenvariant is wat zoeter en heet Dulce. Deze rum heeft een lager alcoholpercentage van 30%. Ook de tropische cocktail Piña Colada is op redelijk wat plekken te krijgen.

Rum wordt op Cuba puur gedronken, maar ook veel in cocktails verwerkt. Bijvoorbeeld in de wereldberoemde mojito en Cuba Libre, maar ook in de lievelingsdrank van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemmingway: de daiquiri. Een basisdaiquiri bestaat uit geschaafd ijs, suiker, limoensap en rum. Inmiddels zijn er allerlei andere varianten te bestellen, ook in Cuba.